Niski testosteron czynnikiem ryzyka alzheimera

6 października 2010, 11:40

Niski poziom testosteronu u starszych mężczyzn jest związany z początkiem choroby Alzheimera (Journal of Alzheimer's Disease).



Czas rozpoczęcia karmienia pokarmami stałymi wpływa na ryzyko cukrzycy typu 1.

10 lipca 2013, 12:32

Niemowlęta, którym zaczyna się podawać pokarmy stałe przed 4. i po 6. miesiącu życia, są bardziej zagrożone cukrzycą typu 1.


Zbadano, jakie emocje wywołują różne alkohole

22 listopada 2017, 12:05

Różne alkohole wywołują odmienne reakcje emocjonalne. Z agresją najczęściej kojarzone są alkohole wysokoprocentowe.


Mężczyźni zapominają wcześniej

17 kwietnia 2008, 09:59

Prawdopodobieństwo wystąpienia w starszym wieku zaburzeń pamięci jest u mężczyzn wyższe niż w przypadku kobiet. Po siedemdziesiątce panowie mają mniej sprawną pamięć i procesy rozumowania ponad 1,5 raza częściej niż ich rówieśnice.


Polskie ptaki pełne mikroplastiku. To pierwsze takie badania w naszym kraju

15 września 2022, 13:23

Zespół dr. Krzysztofa Deoniziaka z Uniwersytetu w Białymstoku (UwB) przeprowadził pierwsze w Polsce badania dot. spożycia mikroplastiku przez ptaki. Naukowcy zbadali dwa gatunki: kosa i śpiewaka. Okazało się, że mikroplastik znajdował się w przewodzie pokarmowym wszystkich zbadanych zwierząt.


Brak standardów dla standardu

19 października 2010, 10:35

Standardem w ocenie skuteczności i bezpieczeństwa nowych leków są badania z placebo, jednak jak podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, nie ma standardów dotyczących samego placebo i tak naprawdę nikt nie wie, jaki dokładnie ma ono skład.


Pomijanie śniadania zwiększa ryzyko zdarzeń sercowych

23 lipca 2013, 11:25

Mężczyźni, którzy regularnie pomijają śniadanie, są bardziej zagrożeni zawałem lub śmiertelną chorobą niedokrwienną serca.


Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą sztywne wyspy w błonie, które stopniowo uszkadzają komórki

4 grudnia 2017, 12:31

Badanie obrazowe zespołu z Uniwersytetu Columbia pokazuje, w jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki.


Absynt z łyżeczką do słodzenia© Eric Littonlicencja: Creative Commons

Absynt odarty z tajemnicy

1 maja 2008, 11:08

Międzynarodowy zespół naukowców zbadał oryginalne butelki absyntu i stwierdził, że to wysoka zawartość alkoholu, a nie osławiony tujon, czyli związek terpenowy występujący m.in. w olejku eterycznym piołunu, którego kwiaty i liście są wykorzystywane przy produkcji likieru, odpowiada za jego mocno rozdmuchane właściwości.


W Krakowie wybrano nowego lajkonika

24 października 2022, 10:43

W mieście Kraka wybrano nowego lajkonika. Będzie nim syn ustępującego z tej funkcji Zbigniewa Glonka - Mariusz Glonek. W niedzielę poinformowało o tym Muzeum Krakowa. Nowy lajkonik spotka się oficjalnie z mieszkańcami 15 czerwca przyszłego roku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy